• Cantonspark Baarn

  • 100 jaar Botanische tuin

  • Rondleidingen

  • Park in Baarn

  • Stichting Vrienden van het Cantonspark

  • Unieke bomen en struiken

  • Rijksmonument

prev next

11.00 uur  Welkomstwoord door onze voorzitter Angelique Bosch van Drakestein & officiële opening door de wethouder openbare ruimte Mariska de Koning-van Ginkel
11:10 uur “Johanna Westerdijk, een beetje opstandigheid” door Dr Patricia Faasse
12.00 uur “Eetbare paddenstoelen: meer dan alleen maar en bijgerecht“ door Dr Anton Sonnenberg


12.30 uur Verrassingslunch (eigen bijdrage van € 10,00) verzorgd door Ruud Klapmuts van Keuken aan de Dijk


14:00 uur “Schimmels in ons dagelijks leven” door Dr Jan Dijksterhuis
14.30 uur “Eet- en drinkbare fungi” door Prof Dr Teun Boekhout
15:00 uur Planten herdenkingsboom door de wethouder
15.20 - 16:00 uur Borrel

Locatie: Wintertuin Cantonspark, Heemskerklaan 25, 3742 AK  Baarn

Wij hopen van harte u te mogen verwelkomen en wensen u alvast een hele prettige en inspirerende dag toe.

RSVP vóór 20 juni bij de coördinator van de Westerdijkdag Wil de Vrey-Vringer, per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 06-5517 5419

 Patricia20 20RWF 960120 20Version202

Patricia Faasse werkt sinds juni 2013 als senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut.

Haar onderzoek richt zich op niet-academische kennisinstellingen en de toekomst van de Nederlandse universiteiten. In 2011 schreef  ze voor Flux een essay over de spanning tussen maatschappelijke relevantie en academische excellentie.
Zij heeft voor haar biografie ‘Een beetje opstandigheid: Johanna Westerdijk: de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland’ de Boerhaave Biografie Prijs 2015 voor de beste geleerdenbiografie gewonnen.

 th  

Anton Sonnenberg leidt een onderzoeksgroep bij de vakgroep Plant Breeding, Wageningen University and Research.

Hij zit al meer dan 30 jaar in het onderzoek naar eetbare paddenstoelen en heeft zich in die tijd vooral bezig gehouden met de genetica en de veredeling van diverse eetbare paddenstoelen. Hij zal o.a. kort de teelt beschrijven en de voedingswaarden van eetbare paddenstoelen.Zijn interesse is in de loop van de tijd meer en meer gegroeid naar andere gebruik dan paddenstoelen dan alleen als bijgerecht in een maaltijd. Hij zal daar een aantal voorbeelden van schetsen.

 GroupBoekhout

 Teun Boekhout Groepsleider Westerdijk Instituut, Utrecht

Teun Boekhout is onderzoeker van het Westerdijk Instituut waar hij voornamelijk gisten bestudeert. Hij is een van de editors van het standaardwerk ‘The Yeasts, a Taxonomic Study’, een encyclopedisch werk met o.a. informatie over de herkomst en gebruik van gisten. Daarnaast heeft hij grote interesse in wilde eetbare paddenstoelen. Tijdens de voordracht zal hij stilstaan bij het gebruik van gisten in diverse fermentaties, waaronder het ‘Schoone Schijn’ biertje dat ter gelegenheid van het Westerdijk jaar wordt gebrouwen, maar ook bij het verzamelen van wild eetbare paddenstoelen.

Jan 

 Jan Dijksterhuis, Senior Onderzoeker, Westerdijk Instituut, Utrecht

Jan Dijksterhuis heeft sinds 1983 als student biologie ervaring met schimmels. Het begon met gistcellen aan de Universiteit van Groningen. Daarna promoveerde hij op onderzoek naar schimmels die aaltjes, kleine wormpjes in de bodem, konden vangen en opeten. Vervolgens werkte hij in Wageningen aan bacteriën die schimmels konden doden en vertrok naar de universiteit van Edinburgh om roestschimmels en Phythophthora te bestuderen.Uiteindelijk ging hij in 2001 samen met Rob Samson werken aan voedselbederf- en binnenhuisschimmels aan het Centraal Bureau voor Schimmelcultures, nu het Westerdijk Instituut in Utrecht. Daar heeft hij de afgelopen 16 jaar talloze verschillende voorbeelden van schimmels in ons dagelijks leven voorbij zien komen. Genoeg om ze overal te zien.