Print this page

Botanische Fair verslag

Voor de foto impressies klik hier.

De ingang aan de Faas Eliaslaan viel niet te missen. Een mooie “flap” boven het hek over de volle breedte met ‘100 jaar Cantonspark’ en de prachtige, uit China geïmporteerde lampions opgehangen tussen de Ierse taxussen, gaven duidelijk de route aan. Meteen bij de ingang de infostand van de Vrienden, waar een gratis Nieuwsbrief met informatie over de stands etc. kon worden opgehaald, flesjes water met het opgepimpte logo en/of een paraplu konden worden gekocht. Al vroeg kwamen de eerste belangstellenden binnen lopen.

De standhouders, in de vorige Nieuwsbrief uitgebreid vermeld, stonden mooi verdeeld onder de bomen, de kindertent vlakbij de vijver waar de mannen van De Groene Inval proefjes met o.a. water deden. Zowel de schmink, als knutsel- en kleur activiteiten voor de kinderen vonden gretig aftrek. De geplande officiële opening door de voorzitter was om 11 uur in de Wintertuin. Ondanks een versterker was de akoestiek slecht en mede vanwege de warmte werden de overige activiteiten, zoals koken met bloemen door Daan de Jong en de demonstratie bloemschikken door twee dames van het Wellantcollege naar buiten verplaatst. Ook Cor Laurens, de man van de Nationale Collectie Passiflora, zocht zijn toevlucht aan een onopvallend tafeltje in de schaduw naast de Wintertuin. Op zich was het jammer dat in de werkelijk spic en span schoongemaakte Wintertuin eigenlijk geen activiteiten konden plaats vinden.

De vrijwilligers en de bestuursleden droegen frisgroene poloshirts met een wit logo en waren op afstand meteen te herkennen. De vrijwilligers liepen zich de benen uit het lijf om bij de standhouders water te brengen, bonnen op te halen voor de lunches, verrichtten de hele dag hand en spandiensten. Zij hebben de nodige kilometers afgelegd en aan het eind ook nog helpen opruimen. Overigens was er geen afval achter gelaten door de bezoekers, maar keurig alles in de afvalbakken gedeponeerd. Een groot verschil met de happenings in de Pekingtuin. De Stichting kreeg hiervoor een compliment van de gemeente. Jammer genoeg was Boot koffie ‘s middags pas operationeel. De standhouders zijn goed voorzien door de “koffiedames”, ook zij hebben de nodige afstanden overbrugd en hier en daar ook nog mensen op het terras van koffie voorzien.

De diverse standhouders hadden veel werk gemaakt van hun uitstalling. Het was weliswaar een kleine maar gespecialiseerde en gezellige kwalitatief goede plantenmarkt. De Tuin in Vier Seizoenen, Groei en Bloei, De Vrienden van het Gooi waren ook vertegenwoordigd. Bijzonder was de aanwezigheid van de Bonsai vereniging Midden Nederland, vooral omdat de echtgenoot Arihato van Urja Niet-Graafland nog maar zo kort geleden overleden was. Geëxposeerd werd in het Tennishuisje door Urja. Arihato was nationaal en internationaal actief op het terrein van Bonsai, in zijn tuin had hij een prachtige collectie waarvan nu een deel te zien was in het Tennishuisje, een hommage aan haar man. Tegenover het Tennishuisje stond de tent van Bonsai Midden Nederland, met heel veel informatie.

2015 07 04 13 49 25 De dames van het bloemschikken hebben prachtige creaties gemaakt, later konden ook boeketjes gekocht worden. De demonstratie en de wijnproeverij van wijndomein De Vier Ambachten trok veel belangstellenden en kopers. Het aardbeienijs van Mink-7 viel erg in de smaak evenals de aardbeien die te koop waren. Bij LaLotta waren de broodjes en pizza’s niet aan te slepen.

Om vier uur vond de aanbieding van de Wollemi pine plaats door de voorzitter Angelique Bosch van Drakestein. Onder toeziend oog van velen heeft Jan Baerends de boom geplant. Er is geen jenever bij gegoten zoals vroeger bij de Pulleboom (die was na een half jaar dood en werd vervangen door de Tamme kastanje).

Jan Baerends kreeg ter plekke een schilderij aangeboden van een exposante die haar schilderijen had uitgestald bij het muurtje bij de Wintertuin. In de schaduw, op het terras, was ook Harry van Lit , de trouwste fan van de Vrienden te vinden met zijn aquarellen van het Cantonspark. In plaats van de rondleidingen, daarvoor was het veel te warm, had Cor de Vries aan de belangrijkste bomen een handgeschreven oranje papier opgehangen met informatie over herkomst, gebruik etc. Iets wat erg gewaardeerd is.

De verkoop van paraplus liep niet echt, wel gebruikte iemand hem als parasol. De hele dag bleef het doorlopen, gezellig druk ondanks de warmte en de proloog. Veel waardering voor de organisatie van de fair is geuit door bezoekers en standhouders. De ouderenbusjes die pendelden tussen station, Faas Eliaslaan, Sportpark en de Drie Eiken hadden weinig te doen, de meeste bezoekers kwamen op de fiets. Al met al kan teruggezien worden op een zeer geslaagde dag, dankzij de publicaties in de media, de borden langs de invalwegen, de wijd en zijd verspreide flyers en niet in het minst door de onverwoestbare ijver van het hele team met de vrijwilligers dat tot in de kleinste details alles geregeld had.

Rest nog de uitgestelde expositie, eerst niet, toen wel in de Wintertuin. De voorbereiding is wat gewijzigd waardoor meer tijd nodig is. De planning is van 19 februari tot en met 20 maart 2016. Zodra hiervoor toestemming is van de verantwoordelijke wethouder berichten wij hierover. Alvast een dringende vraag: Heeft u indertijd of kortgeleden trouwfoto’s in de Wintertuin of in het park gemaakt en bent u bereid kopieën af te staan voor de expositie? Wilt u dan zo vriendelijk zijn contact op te nemen met het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook als foto’s eerst gescand moeten worden kunt u zich bij het secretariaat melden.

Greet de Lange

Last modified on woensdag, 03 March 2021 15:36
Read 7630 times
Rate this item
(0 votes)