Het Park

slider6

 

Openingstijden: Het park is open van zonsopgang - zonsondergang. Honden en (brom)fietsen zijn verboden. Het Cantonspark ligt ongeveer 15 minuten gaans van het Station Baarn (groene bordjes volgen) en zie de routebeschrijving. Parkeergelegenheid in de Javalaan en langs de Heemskerklaan, naast het park.  Voor een route beschrijving klik hier.

Voor impressies van het Park klik hier.

Klik hier voor het downloaden van een plattegrond van het Park.

Het huidige Cantonspark is ca 3,5 ha groot, maar maakte vóór 1902 deel uit van het veel grotere landgoed Schoonoord, waar de familie Faas Elias de scepter zwaaide. Voor de schatrijke Amsterdammer August Janssen (1865-1918) bood de gelegenheid om een 3,5 ha groot perceel van het voormalige landgoed te verwerven en er een zgn overtuin op aan te laten leggen. Janssen was o.a. directeur van Indische Cultuurondernemingen en had in Baarn de oude villa’s Peking, Java en Canton in bezit. In 1918 overleed Janssen en kwam de tuin in het bezit van de Utrechtse universiteit, die er een botanische tuin van maakte die het onderzoek en onderwijs in de plantkunde moest ondersteunen. Prof. Dr. August Adriaan Pulle, hoogleraar in de Bijzondere Plantkunde, werd de eerste directeur. In de Wintertuin werd het assortiment tropische planten uitgebreid, met een aantal economisch belangrijke soorten als bananen en koffiestruiken. In de 60tiger en 70tiger jaren verhuisde de Utrechtse Universiteit naar de Uithof, in de voormalige Johannapolder. Daar werd, rond een oud fort, een grote, zeer moderne botanische tuin aangelegd, die de verschillende externe tuinen, waaronder het Cantonspark, overbodig maakten. In 1987 werd het park voor één gulden, overgedragen aan de gemeente Baarn, die er een openbaar park van maakte onder voorwaarde dat de bijzondere botanische meerwaarde van het park als zodanig zou worden beheerd. Het park werd openbaar, maar met beperkingen, die te maken hadden met deze opzet. Begin negentiger jaren verschenen de Vrienden van het Cantonspark op het toneel, vanaf 1993 als Stichting met als doelstelling de bijzondere botanische waarde van het park te promoten, en het park samen met de gemeente Baarn te beheren en uit te bouwen. Voor een historisch overzicht lees verder >>.

Het Cantonspark bezit een aantal unieke bomen en planten en een aantal zijn beschreven in de rubriek “Boom van de Maand”, die van 2007-2010 in de Nieuwsbrief verscheen. De beschrijvingen vindt U hier.

In de Nieuwsbrief worden ook geregeld interessante planten beschreven in bijzonder en opvallende planten.

Wintertuin: De restauratie van de Winteruin Dit artikel geschreven door Hans Vlaardingerbroek (architect) is eerder gepubliceerd in het tijdschrift Baerne, juni 2012, van de Historische Kring Baerne. Plaatsing op onze web site is in overleg met de Historische Kring. Lees verder>>